Yer döşeme metotları arasında en dikkat çekeni PVC zemin kaplamaLarı yöntemidir. PVC yer kaplama, pek çok alana uygulanabilen oldukça akıllıca bir çözümdür. PVC adı verilen sentetik bir maddeden elde edilen bu yer döşeme ile daha sağlam bir zemine sahip olabilirsiniz. Ucuz yer döşeme fikirleri arasında da yer alan bu yöntem, fiyat performans açısından da oldukça değerlidir.
PVC hakkında merak ettiğiniz pek çok detayı bu yazımızda bulabilirsiniz. PVC ile kaplanmış olan zeminlerin genel özellikleri kaplama işlemine başlanmadan önce mutlaka bilinmelidir.
PVC Zemin Kaplama Nedir?
PVC Zemin Kaplamaları olarak da bilinen bu zemin kaplama yöntemi eskiye dayanan bir yöntemdir. PVC adı verilen sentetik plastik türünden elde edilen bu yöntem, 1920’li yıllarda uygulanmaya başlanmıştır. PVC zemin kaplama, etilen ve klorun karışımından elde edilen ve vinil olarak da adlandırılan bir madde ile yapılmaktadır.
Açılımı “polivinil klorür” olan bu maddenin pek çok zemine uygulanabilir olması da dikkat çeken özellikler arasındadır. Dayanıklı ve uzun ömürlü olması sebebiyle tercih edilen bu kaplama çeşidi ekonomik açıdan da olumlu etkiye sahiptir.
PVC Zemin Kaplama Özellikleri
PVC zemin karosu, pek çok olumlu özelliği ile ön plana çıkan bir yer döşeme yöntemidir. Bu yöntemin başlıca özellikleri arasında aşağıda belirttiğimiz maddeler yer almaktadır:
- PVC zemin kaplama, uzun yıllar boyunca herhangi bir yıpranma ya da bozulma belirtisi göstermeden kullanılabilir.
- Zemin kaplama PVC, ısıya karşı normali üzerinde bir yalıtıma sahiptir. Bu sayede PVC kaplı zeminler ısıdan etkilenmez ve yanma belirtisi göstermez.
- PVC ile kaplanmış olan zeminlerin tamamı sıvıya karşı da dayanıklıdır. Sıvı geçirgenliği bulunmayan bu zeminlerde kabarma ve paslanma gibi istenmeyen durumlarla da karşılaşılmaz.
- PVC ile kaplı olan zeminler darbelere karşı direnç göstermektedir. Çabuk yıpranmayan bu zeminlerin genellikle kalabalık olanlarda kullanılmasının nedeni de budur.
- PVC, ses yalıtımı sağlayan bir özelliğe sahip kaplama çeşididir. Bu tip zeminler konser salonlarında ve sinemalarda sıklıkla tercih edilmektedir.
- PVC zeminler çabuk temizlenmekte ve herhangi bir şekilde kir ya da pas tutmamaktadır. Bu tip zeminler için antibakteriyel özelliği de sahiptir demek de doğru olacaktır.
PVC Zemin Kaplama Çeşitleri
Zemin kaplama çeşitleri söz konusu olduğunda akıllara ilk olarak PVC kaplı zeminler geliyor. PVC ile kaplı zeminler malzemenin özelliklerine göre farklı çeşitlere de ayrılabiliyor. Bu çeşitlerin de başında homojen ve hetorejen PVC zemin kaplamaları yer alıyor.
Tüm bunların yanında akustik ve kondaktif vinil zemin kaplama yöntemleri de sıklıkla tercih ediliyor. PVC kaplı zeminlerin ofis, iş merkezi, hastane, okul, spor salonu, sinema ve konser salonları gibi alanlarda kullanılması da mümkün kılınıyor.
Özellikle de kolay temizlenen ve antibakteriyel olan bu zemin çeşidi hastane ve çeşitli sağlık kliniklerinde tercih edilmektedir. Ayrıca okul gibi kalabalık ve yoğun alanlarda da PVC ile kaplanmış zeminler kullanılmaktadır. Zemin kaplama yönteminin uygulandığı alana göre çeşidi de değişiklik gösterebilmektedir.
PVC Zemin Kaplama Fiyatları
PVC zemin kaplamaları yönteminin fiyat performans açısından en tatmin edici yöntem olduğunu daha önce de belirtmiştik. Bu kaplama yönteminde alanın özellikleri ve ölçüsü fiyata doğrudan etki eden detayların başında gelmektedir.
PVC kaplama fiyatları için en doğru bilgiye bu alanda uzman kişiler ile görüşerek ulaşabilirsiniz. Yine de pek çok zemin kaplama yöntemlerine oranla PVC tercih edilen zeminlerin maaliyeti oldukça uygundur. Üstelik PVC ile kaplanmış olan zeminleri uzun seneler boyunca bozulmadan ve yıpranmadan kullanmaya devam edebilirsiniz.